EuroMouldings, fabrikant van plastic verpakkingen, gelooft in ontwikkeling op de werkvloer waarbij medewerkers van elkaar en met elkaar leren. Volgens HR-adviseur Suzanne Woesthuis is investering in je personeel van belang om medewerkers aan je te binden, zeker in deze tijd van arbeidsmarktkrapte. Werkgeluk van de medewerkers is het belangrijkst: “Als bedrijf en als personeel heb je niks aan ongelukkige mensen.”

Het bedrijf, gevestigd in Nijverdal, is verantwoordelijk voor het blazen van verschillende plastic verpakkingen, jerrycans of flessen. De operatie van het bedrijf, met zo’n 180 medewerkers, gaat dag en nacht door. Kundigheid van de medewerkers is essentieel: “We hebben zo’n veertig machines staan en het proces is behoorlijk complex. Daarom besteden we veel aandacht aan opleiding zodat iedereen volop kan meedraaien,’’ legt Suzanne uit. Het is niet voor niets dat EuroMouldings al sinds 2000 erkend leerbedrijf is.

Interne opleiding

Op de werkvloer van EuroMouldings lopen vooral medewerkers in de productietechniek rond. Zij werken in ploegendiensten en zorgen ervoor dat het proces 24/7 blijft draaien. Om voor die medewerkers een leven lang ontwikkelen mogelijk te maken heeft het bedrijf samen met het ROC van Twente een interne opleiding opgezet. “Momenteel volgen twaalf collega’s bij ons de interne opleiding ‘Meewerken in de productie’. Zij krijgen na afronding ervan een mbo-certificaat. Daarnaast zijn er ook nog vijf collega’s die de Operator A of B-opleiding volgen”, licht Suzanne toe.

Het bedrijf kijkt niet zozeer naar de vooropleiding van de medewerkers: “Voor ons is een klik het belangrijkst. We kijken of diegene bij de organisatie past en die de handen uit de mouwen wil steken, dat is voor ons het belangrijkst.” Suzanne heeft bij haar indiensttreding 1-op-1-gesprekken gevoerd met alle 180 medewerkers om erachter te komen wat er speelt binnen de organisatie. “Ik weet natuurlijk niet alles, maar ik probeer wel zo betrokken mogelijk te zijn en informatie op te halen waar dat lukt,” vertelt ze enthousiast.

Jong en oud leren van elkaar

Dat leren niet stopt na het behalen van een diploma weten ze bij EuroMouldings maar al te goed. “Bij onze interne opleiding is de oudste 50 jaar, maar we hebben ook een collega van 43 die de opleiding volgt. En er lopen ook jongeren rond. Het mooiste daarvan is dat ze van elkaar blijven leren. Collega’s hebben hier de mogelijkheid om door te groeien naar een andere functie zoals operator of ploegleider.”

Persoonlijke ontwikkeling

Voor EuroMouldings is het belangrijk dat personeel zich kan ontwikkelen binnen het bedrijf. En die ontwikkeling gaat verder dan werk alleen, namelijk ook op persoonlijk vlak. “Persoonlijke skills zijn van belang om het werk met collega’s goed te kunnen doen. Trainingen die bijvoorbeeld betrekking hebben op communicatie bieden we dan ook graag aan”, legt Suzanne uit. “Bovendien werken bij EuroMouldings mensen met vijftien verschillende nationaliteiten. Het begrip van de Nederlandse taal is, zeker bij het soms complexe werk, onmisbaar. Daar bieden we ook ondersteuning in.”

Suzanne wijst op de maatschappelijk verantwoordelijkheid die het bedrijf volgens haar heeft: “We leiden in principe branchebreed op. Maar als collega’s verder willen met hun carrière en bijvoorbeeld een overstap willen maken naar een andere sector, zullen we dat ook stimuleren. Het gaat er immers om dat je gelukkige medewerkers hebt rondlopen.” Tot slot wil ze meegeven aan andere leerbedrijven: “Blijf altijd investeren in je personeel, zowel op persoonlijk als werkgerelateerd vlak.”

Wilt u meer informatie over leren op de werkvloer of om- en bijscholing? Neem contact op met uw adviseur praktijkleren van SBB of kijk op s-bb.nl/omscholen.