De inschrijving voor de jaarlijkse verkiezing van het Beste Leerbedrijf en de Beste Praktijkopleider 2024 is gestart. Iedereen kan tot en met 17 november één of meerdere favorieten voordragen voor deze titels. In mei vorig jaar werd Jumbo Harald & Ilse van Beek in Panningen verkozen tot Beste Leerbedrijf 2023. Hoog tijd om een kijkje te nemen bij dit leerbedrijf. Hoe hebben zij het afgelopen jaar ervaren?

Ilse van Beek maakt ruim tijd voor een gesprek. Zoals ze dat sinds de prijsuitreiking in mei al vaak heeft gedaan, want de publiciteit rond de verkiezing leidde tot veel belangstelling. Wat Jumbo Panningen zo uniek maakt is de succesvolle manier waarop ze stagiairs zonder startkwalificatie een opleiding en betaalde baan bieden. En op die wijze haalt de supermarkt heel wat loyale en gemotiveerde medewerkers binnen. Veel bedrijven, zowel binnen als buiten Jumbo, kampen met personeelstekorten en zijn geïnteresseerd in de aanpak van Jumbo Panningen.

Geheel op maat

Al ruim 5 jaar biedt Jumbo Panningen stagiairs uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs (pro) een betaald dienstverband aan. Op dit moment heeft Jumbo Panningen 200 medewerkers: 55 met een vast contract en 145 met een flexibel contract, vooral scholieren en studenten. Van de 55 medewerkers met een contract met vaste uren komt bijna een kwart uit het vso of pro, of had om een andere reden geen startkwalificatie toen ze in dienst kwamen. Ilse van Beek: “We zien dat deze medewerkers met genoeg aandacht en extra begeleiding supergoed meedraaien in onze supermarkt. Regelmatig zijn dit jongeren die weinig perspectief hadden op een betaalde baan, maar nu meedraaien als volwaardige collega’s. Elk met een eigen takenpakket aan werkzaamheden; afgestemd op hun niveau en vaardigheden. Geheel op maat dus.”

Professionele aanpak

In de loop der jaren pakte Jumbo Panningen de begeleiding steeds professioneler aan, samen met de gemeentelijke jongerencoach en jobcoachorganisatie PSW Werk. Het resultaat is een fijne, veilige en vertrouwde leerwerkomgeving. Ieder jongere is gekoppeld aan een vaste medewerker: een HARRIE (Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch, Instruerend en Eerlijk). Bij de eigen HARRIE kan de jongere met alle vragen terecht. De HARRIE’s krijgen op hun beurt weer ondersteuning van de vaste jobcoaches van PSW Werk in hun begeleidingsrol.

In eigen tempo ontwikkelen

Voor sommige jongeren blijkt een mbo-diploma goed haalbaar. Verschillende jongeren hebben de Entree-opleiding van SVO Vakopleiding Food doorlopen. Sommigen stromen na hun mbo1-diploma zelfs door naar een mbo-opleiding niveau 2, 3 of behalen een praktijkverklaring. Ook heeft Jumbo Panningen studenten bij Gilde Opleidingen en de Jumbo Academy. Ilse: “Het is prachtig om te zien hoe jongeren tot bloei komen door de kans om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen. Ook sociaal gezien. Er ontstaan hier vriendschappen en ze gaan ook buiten de werkplek met elkaar om.”

Gemak van SBB

Het netwerk van Ilse en Harald groeit flink sinds ze de verkiezing voor Beste leerbedrijf 2023 wonnen. Bedrijven vragen om informatie en een delegatie van het ministerie van SZW en SBB kwam op werkbezoek. Binnenkort ontvangen ze ook demissionair minister Robbert Dijkgraaf. Ilse juicht alle aandacht voor de doelgroep toe. “En zelf steek ik ook wat op uit het netwerk. Door het contact met SBB maken we nu meer gebruik van praktijkverklaringen, als een mbo-diploma te hoog gegrepen is. Ook weet ik nu beter hoe ik gemak kan hebben van SBB. Net vóór de zomervakantie lukte het mij bijvoorbeeld maar niet om bij de roc’s te achterhalen wanneer onze bbl-studenten in het nieuwe schooljaar hun wekelijkse lesdag zouden hebben. We liepen hierdoor vast bij het maken van de werkroosters. Ik heb toen SBB gebeld en kreeg binnen een halve dag een mooi overzicht van de lesdagen. Probleem opgelost.”

Regionale samenwerking

Na het winnen van de titel stromen er opmerkelijk meer open sollicitaties binnen bij Jumbo Panningen vanuit de doelgroep. Maar het bedrijf heeft niet genoeg begeleiders en betaalde uren om met al deze sollicitanten in zee te gaan. Daarom probeert Ilse samen met onder andere Jobcoaching PSW Werk andere supermarkten en bedrijven in de regio ook te enthousiasmeren.

Ilse: “Vaak bespeur ik nog wel een drempel om met deze doelgroep te werken. Want je moet natuurlijk wel investeren in goede begeleiding en de bestaande functieprofielen los willen laten. Wat het lastig maakt, is dat iedere gemeente de zaken rond stageovereenkomsten en jobcoaching weer net anders heeft ingeregeld. Ook subsidieregelingen zijn vaak een wirwar, waarin je je moet verdiepen. Het is dus niet zo dat je ons concept zomaar op ieder ander bedrijf kan plakken. Het kost tijd en energie. Daarom ben ik blij dat de dienstverlening vanuit SBB zich nu ook meer richt op kansen voor vso- en pro-leerlingen.

Voldoening en trots

Ilse kan ieder bedrijf verzekeren dat niets leuker is dan jongeren helpen hun talenten te ontwikkelen. “Neem een van onze kassières. Ze kwam binnen met het uitstroomprofiel dagbesteding. Na een traject op maat is ze nu een waardevolle medewerker, die 28 uur per week bij ons werkt. Als ik zie hoe trots ze daarop is, geeft dat echt voldoening. En onze klanten merken dit ook op, veel van hen komen juist hier omdat ze de sfeer in onze winkel zo leuk vinden.”

Ken je één of meer bijzondere leerbedrijven of gedreven praktijkopleiders die volgens jou de titel Beste Leerbedrijf / Beste Praktijkopleider 2024 verdienen? Ga dan snel naar direct voordragen.