Wat is mijn diploma waard in het buitenland?

Je bent afgestudeerd en wilt een tijdje in het buitenland gaan werken. Hoe laat je daar zien wat je kunt? Dat doe je met een Europass Certificaatsupplement (CS).

Het CS is een korte en praktische beschrijving van jouw Nederlandse mbo-diploma. Je kunt het aanvragen in het Nederlands, Engels en Duits.

Lees meer

Meldpunt Stagediscriminatie

Stagediscriminatie komt helaas nog voor. Stagediscriminatie betekent dat je bij het vinden van een stage of op je stage wordt gediscrimineerd. Bijvoorbeeld om je afkomst, geloof, geslacht of leeftijd.

Welke opleiding leidt naar jouw droombaan?

Check het op KiesMBO.nl Externe link

Wordt het bol of bbl?

Als je met een mbo-opleiding begint, kun je kiezen tussen bol en bbl.

Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Daarbij ga je overdag naar school. Ook loop je een of meer stages van een paar weken of maanden. Dat doe je bij erkende leerbedrijven in de buurt. Mogelijk krijg je een stagevergoeding.

Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Daarbij werk je vier dagen en ga je één dag per week naar school. Meestal heb je een arbeidsovereenkomst met het erkende leerbedrijf. Je krijgt dan salaris.

Benieuwd naar jouw kansen en mogelijkheden?

Hoe werkt het mbo, welke beroepen vind ik interessant en uit welke opleidingen kan ik kiezen? En als ik mijn diploma heb, hoe groot is dan de kans dat ik in de buurt een leuke baan vind? Daarvoor maakten we voor aankomende mbo-studenten, ouders en decanen KiesMBO.nl.
Naar KiesMBO.nl Externe link