Begin februari start een nieuwe stageperiode in het mbo. Een uitgelezen kans voor erkende leerbedrijven om hun vacatures voor stagiairs via MijnSBB deze maand onder de aandacht te brengen op Stagemarkt.nl. Stagemarkt is dé website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) om mbo-stagiaires te vinden. Studenten kunnen op Stagemarkt zoeken naar een stageplaats en vinden er informatie en tips. Maar op welke tips zitten studenten te wachten? Dat weten ze zelf natuurlijk het beste. Daarom laat Stagemarkt peerstories maken in de vorm van videocontent voor én door studenten.

Op Stagemarkt.nl staan 250.000 erkende leerbedrijven. Jaarlijks publiceren ze zo’n 175.000 vacatures, in zowel de bol- als bbl-leerweg. Met behulp van handige zoekfilters kunnen studenten een passende stage zoeken in het aanbod. Om meer verbinding met studenten te krijgen, gaf Stagemarkt vorig jaar aan studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht (GLU) de opdracht korte video’s te maken met tips voor medestudenten, die een stage zoeken. Voor de begeleiding van de studenten schakelde Stagemarkt de professionele videomakers van 123film in. Dit leidde tot een mooie samenwerking tussen mbo-studenten en docenten van GLU, het bedrijfsleven en SBB. 

Niet zo moeilijk als het lijkt

De studenten die aan de slag gingen met de opdracht, volgden het keuzedeel 'Verdieping Mediaproductie'. De meeste deelnemers kwamen van de studierichtingen Animatie en Audiovisuele Vormgeving, Mediamanagement en Marketing en Crossmedia. De studenten bedachten in groepjes zelf een onderwerp voor het filmpje dat ze wilden maken. Nelson en zijn groepje maakten bijvoorbeeld een kort filmpje met een stappenplan om aan een stage te komen. “We wilden vooral laten zien dat het vinden van een stage niet zo spannend en moeilijk is als het lijkt,” zegt Nelson. “Mij is het ook gelukt via Stagemarkt. En lukt de eerste poging niet, dan lukt de volgende wel.” 

Leren van de praktijk

123film begeleidde de studenten bij het maken van een video voor een echte opdrachtgever en gaf les in cameratechnieken. Zes filmpjes zijn geselecteerd voor publicatie op Stagemarkt.nl. Het project is afgesloten met een presentatie van de video’s in de bioscoopzaal van 123film in Amsterdam. De studenten kozen samen de beste video uit. De video van Jeroen en Jorian kreeg de meeste stemmen. Jeroen: “Van 123film heb ik veel bijgeleerd over de kadrering en belichting van shots. Ook vond ik het interessant om te leren hoe je een prijsopgave voor een video-opdracht moet maken.” 

Fouten maken mag nog

Fenneke de Graaf en Olaf Helwig, docenten Mediamanagement GLU, zijn enthousiast over het project. “Een opdracht van een heuse opdrachtgever werkt stimulerend, de studenten wilden echt iets goeds maken en hun video gepubliceerd zien op Stagemarkt.nl. Bij de eindpresentatie waren ze echt trots. Leuk was ook dat ze allemaal een cadeaubon kregen van Stagemarkt.” Een paar filmpjes waren niet op de juiste manier aangeleverd door de studenten en vereisten nog wat werk. Fenneke: “Ik vond het top dat deze studenten hun video later toch nog goed mochten aanleveren en alsnog een cadeaubon kregen. Ze zijn immers in opleiding, en fouten maken mag dan nog.” 

Het klaslokaal uit

Ook voor 123film was het een leerzame opdracht. Videoproducent Roanne Valk: “Het gaf ons bedrijf inzicht in hoe we in de toekomst eventuele stagiairs goed kunnen begeleiden. Aandachtspunt is bijvoorbeeld het opnemen van goede audio. Maar ook dat je niet moet vergeten een quitclaim (toestemming voor publicatie) te laten ondertekenen door de personen in je video. We vonden het erg leuk om de studenten in ons bedrijf te ontvangen. Je merkt dat ze het interessant vinden om uit het klaslokaal te zijn en een kijkje in de praktijk van videoproductie te nemen.”

Bekijk de video’s voor en door studenten op https://stagemarkt.nl/tips

SBB wil dit jaar nog meer videocontent door en voor studenten laten ontwikkelen voor Stagemarkt.nl. Ben je mbo-docent en heb je interesse in een video-opdracht voor je studenten? Neem contact op met Petra Smulders via (06) 41 34 46 94 of p.smulders@s-bb.nl.