Op dit moment is het aantal stagetekorten (heel) laag. Voor 99% van de mbo-studenten is er een stageplaats beschikbaar. Dat blijkt uit de voorjaarseditie van de SBB Stagebarometer.  Het gaat in totaal om 1.863 studenten waarvoor nog geen stageplaats of leerbaan beschikbaar is. 

SBB heeft de wettelijke taak om te zorgen voor voldoende stages en leerbanen voor studenten. Sinds het begin van dit schooljaar hebben 300.000 mbo-studenten een stage of leerbaan gevonden bij een van de 250.000 erkende leerbedrijven. SBB monitort doorlopend hoe het gesteld is met het aantal stageplaatsen voor mbo-studenten, zodat waar nodig maatregelen genomen kunnen worden. Bijvoorbeeld door extra nieuwe leerbedrijven te werven voor opleidingen met tekorten of samen met scholen en leerbedrijven afspraken te maken over het beter spreiden van de stages over het schooljaar.

 

Deze afbeelding geeft schematisch weer in welke sectoren de grootste stagetekorten te vinden zijn. Van boven naar beneden gezien staat er dat in de sector zorg, welzijn en sport studeren 636 stageplekken tekort zijn. Gevolgd door Handel 332, de sector ICT en Creatieve Industrie met een tekort van 245, zakelijke dienstverlening met 223 plekken te kort, gevolgd door voedsel groen en gastvrijheid met 165 plekken tekort.

   

Stagepact

Het kabinet heeft in het voorjaar van 2023 met de mbo sector het Stagepact getekend. SBB draagt hieraan bij door te zorgen voor voldoende leerbedrijven van goede kwaliteit, waar studenten in een veilige omgeving kunnen leren in de praktijk onder begeleiding van een deskundige praktijkopleider.  In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt zijn bedrijven op zoek naar goede vakmensen. Er zijn nog steeds voldoende bedrijven die bereid zijn om studenten op te leiden. Zij kunnen vacatures publiceren op Stagemarkt.nl en Leerbanenmarkt.nl en zo actief studenten werven voor hun bedrijf. 

Veel leerbedrijven begeleiden studenten op regelmatige basis 
Veruit de meeste stages en leerbanen vinden plaats bij ervaren leerbedrijven die op regelmatige basis één of meerdere studenten in huis hebben. Ruim 60% van de leerbedrijven die dit jaar een student opleidt, deed dit ook in minstens drie van de vier achterliggende schooljaren. Ieder jaar zijn er ook nieuwe bedrijven die door SBB worden aangemerkt als erkend leerbedrijf. Ongeveer 10% van de leerbedrijven die dit jaar een student opleidt, deed dat dit jaar voor het eerst. SBB ondersteunt nieuwe leerbedrijven en praktijkopleiders bij het opleiden van studenten in de praktijk.

Samenwerken om mogelijke tekorten op te lossen

SBB is blij dat er zoveel leerbedrijven actief bijdragen aan het opleiden van toekomstige vakmensen, die in Nederland  heel hard nodig zijn. Leerbedrijven staan er niet alleen voor. Of ze nu veel ervaring hebben met opleiden of dit jaar voor het eerst mbo studenten begeleiden, SBB helpt en ondersteunt alle leerbedrijven graag. Zo’n 450 adviseurs praktijkleren staan elke dag klaar om bedrijven te adviseren en te ondersteunen. Daarnaast biedt SBB leerbedrijven via www.s-bb.nl en MijnSBB.nl tips en een breed scala aan trainingen en hulpmiddelen. Neem eens een kijkje op Alles voor praktijkopleiders