Croonwolter&dros werkt, binnen het consortium de Groene Boog, aan een nieuw stuk A16 en is verantwoordelijk voor alle techniek die nodig is om de nieuwe rijksweg operationeel te maken. Een groot onderdeel van het project is de Rottermerentunnel, de eerste energieneutrale tunnel ter wereld. Mbo-studenten, jong en oud, krijgen de kans om zich bij dit project te ontwikkelen tot de vakmens die zij graag willen worden. Dit bleek uit een werkbezoek van SBB, samen met de Rotterdamse wethouder Tim Versnel (o.a. Werk & Inkomen), aan het erkende leerbedrijf.

Croonwolter&dros is een door SBB erkend leerbedrijf en leidt jaarlijks een kleine honderd mbo-studenten op tot de vakmensen van de toekomst. Dit doen zij middels de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dat betekent dat veel mbo-studenten vier dagen per week onder begeleiding van een praktijkopleider in de praktijk kunnen leren en één dag naar school gaan.

Grote verantwoordelijkheid

Bij de aanleg van een tunnel komt veel technisch vernuft kijken. Denk aan de elektriciteit die nodig is voor de verlichting en de systemen die moeten zorgen voor luchtcirculatie in de tunnel. Als de systemen het niet goed doen, dan moet de tunnel dicht, met waarschijnlijk grote files tot gevolg. Goede vakmensen zijn daarvoor cruciaal want er rust een grote verantwoordelijkheid op hun schouders.

Opleidingen voor jong en oud

Binnen de techniek is de opgave om aan goed geschoold personeel te komen groot. Om die opgaven aan te kunnen is iedereen nodig, want met alleen aanwas van nieuwe mbo-studenten gaat de sector het niet redden. Croonwolter&dros kijkt dus ook naar mensen die zich om kunnen scholen. Een voorbeeld daarvan is Erwin. Hij werkt al meer dan dertig jaar voor Croonwolter&dros als elektrotechnicus en volgt momenteel een bbl-opleiding binnen het bedrijf. Op de vraag waarom hij op zijn leeftijd terug de schoolbanken in wilde, was Erwin helder: “Met een diploma op zak kan ik doorgroeien binnen het bedrijf en heb ik een stevigere positie op de arbeidsmarkt.” Erwin is daarmee een levend voorbeeld van een leven lang ontwikkelen. Studenten, jong en oud, krijgen de beste praktijkopleiding met goede kansen op de arbeidsmarkt en bedrijven beschikken over de vakmensen die ze nodig hebben.

Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt cruciaal

In Rotterdam heeft wethouder Tim Versnel de opdracht om Rotterdammers met een uitkering aan het werk te krijgen. Tijdens het bezoek gaf hij aan dat goed opgeleide mensen hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en het helpt natuurlijk in zijn opdracht. Versnel: “We zitten in een periode waarin we veel te weinig mensen hebben voor het werk dat we moeten doen. Daarom is het belangrijk dat we mensen zo goed mogelijk opleiden. We mogen geen tijd verliezen omdat ze de verkeerde dingen hebben geleerd. Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen en bedrijven hierin goed samenwerken. Croonwolter & Dros is een mooi voorbeeld van hoe dit in de praktijk werkt, voor zowel jonge als volwassen mbo-studenten.”