In deze video van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) wordt uitgelegd wat een praktijkverklaring is en wat jonge werknemers, maar ook werkgevers daaraan kunnen hebben. Praktijkopleider bij Orly & Endevoets, Marco van Diessen en uitstroomcoördinator op praktijkschool de Rijzert, Francis Gremmen, praten over de kansen van het werken met praktijkverklaringen. Oud-leerling van de Rijzert, Olivier Meelhuysen, werkt nu bij Orly & Endevoets en hij vertelt hoe de praktijkverklaring hem motiveert in zijn werk.

(VROLIJKE MUZIEK)

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt.

Beeldtekst:
Met de praktijkverklaring kan de leerling aantonen welke praktische vaardigheden deze beheerst.

Een jongeman loopt met steigeronderdelen op een bouwplaats in de buitenlucht. In een kantoorpand staat Francis Gremmen. Zij is uitstroomcoördinator op praktijkschool de Rijzert.

FRANCIS GREMMEN: "Praktijkleren is vooral het doen, het leren in de praktijk. Dus niet uit de boeken. Onze school werkt met praktijkverklaringen, omdat heel veel jongeren niet naar het mbo kunnen. Door middel van praktijkverklaringen laten ze bewijzen zien, dat ze op de werkvloer processen beheersen en dus stapjes kunnen maken."

Francis is in gesprek met Marco van Diessen, praktijkopleider bij Orly & Endevoets.

MARCO VAN DIESSEN: "Wij werken met praktijkverklaringen, omdat we jongeren een kans willen bieden die geen diploma's hebben, maar wel iets met hun handen kunnen. Daar staan we voor open."

De jongeman van eerder komt bij Francis en Marco staan. Hij heet Olivier Meelhuysen en hij is oud-leerling van de Rijzert en nu werknemer bij Orly & Endevoets.

OLIVIER MEELHUYSEN: "Ik had geen stageplek en via school ben ik bij Orly & Endevoets gekomen. Bij mijn vorige stage ging het niet goed vanwege het op tijd komen en de communicatie. Bij Orly & Endevoets wou ik me verbeteren."

FRANCIS: "Het voordeel voor de leerling is dat de leerling ziet en voelt dat hij iets kan. Dan kan hij de volgende stap nemen."

OLIVIER: "Ik vond het fijn om een praktijkverklaring te krijgen. Ik kan laten zien dat ik het kan op de werkvloer."

MARCO: "Als wij met de leerlingen starten, beginnen ze twee tot zes weken intern. Dan kunnen wij het gedrag, de houding en het op tijd zijn zien. Als ze dat onder de knie hebben en de mensen kennen in het bedrijf, dan kunnen ze naar buiten toe met de collega's. Dan leren ze het vak."

OLIVIER: "Ik heb begeleiding. Er komt altijd iemand bij je staan. Die legt je uit wat je moet doen. Als je het niet snapt, dan kun je het altijd nog eens vragen."

FRANCIS: "Onze school, en ik denk heel het onderwijs, zal beamen dat praktijkverklaringen net zo belangrijk gaan worden als diploma's. Iedereen die ze heeft, gaat meetellen."

OLIVIER: "Ik weet nog niet goed wat ik later wil doen, maar ik zou het fijn vinden als ik de kans krijg om verder te groeien."

Beeldtekst:
Praktijkverklaring als schakel naar duurzaam werk

(VROLIJKE MUZIEK)

Meer informatie? Neem contact op met onze servicedesk, 088 388 00 00 of info@s-bb.nl

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt, met als bijschrift: maakt werk van praktijkleren.

Praktijkverklaring

Met de praktijkverklaring kan de leerling aantonen welke praktische vaardigheden deze beheerst. De praktijkverklaring gaat uit van de werkprocessen uit de mbo kwalificatiestructuur. U kunt gebruik maken van alle werkprocessen waar het leerbedrijf voor is erkend. Om bedrijven hierover te informeren kunt u gebruik maken van de flyer. Om ouders en leerlingen te informeren kunt u gebruik maken van deze flyer.

Wilt u meer informatie over werken met de praktijkverklaring download hieronder de pdf.

Download Externe link

Praktijkloket

In het praktijkloket is het mogelijk om de praktijkverklaring en het begeleidingsdocument op te maken. Scholen voor pro, vso en mbo kunnen via hun “Mijn SBB” inloggen op het praktijkloket. Heeft u hiervoor nog geen toegang? Neem contact op met uw doelgroepadviseur.

De stappen om tot een praktijkverklaring te komen:

Naar MijnSBB Externe link

In deze infographic wordt uitgelegd hoe je in vijf stappen tot een praktijkverklaring kan komen.

Stap 1

Persoonsgegevens invoeren

Stap 2

Leerbedrijf gegeven invoeren

  • Kies leerbedrijf
  • Kies praktijkopleider

Stap 3

Begeleidingsdocument

  • Kies leerbedrijf
  • Kies praktijkopleider

Stap 4

Praktijkverklaring

  • Behaalde werkprocessen
  • BPV-uren
  • Logo's
  • Afronden

Stap 5

Voor school zelf

  • Praktijkverklaring printen
  • Praktijkopleider verklaring laten ondertekenen

Voor mbo: opnemen in mbo-verklaring en zelf bewaren

Werkverkenner

Met de werkverkenner kunnen leerlingen van het pro en vso ontdekken welke beroepen bij ze past. De leerling kan de test maken door 42 stellingen te beantwoorden. Na de test kunnen leerlingen doorklikken naar de beroepenfilms voor meer informatie. De uitslag van de test kan direct worden gemaild, geprint of opgeslagen.

Stagemarkt

Op Stagemarkt zijn alle erkende leerbedrijven van Nederland te vinden. Bedrijven met de erkenning 'VMBO-Praktijkonderwijs, Voortgezet Speciaal Onderwijs' hebben aangegeven dat ze open staan voor leerlingen van het pro en vso.

Naar Stagemarkt Externe link