Met de krapte op de arbeidsmarkt en minder jongeren die een mbo-opleiding volgen, is bij- en omscholing van volwassenen via het mbo tegenwoordig belangrijker dan ooit. Toch is bij- en omscholen via het mbo niet voor iedereen een nieuw fenomeen. Zo zorgt NCVB Bedrijfsopleidingen er al sinds 1998 voor dat bedrijven beschikken over juist geschoolde vakmensen en dat vakmensen hun positie op de arbeidsmarkt verstevigen met een mooi mbo-papiertje op zak. We spraken erover met Coen van Hoof (directeur van NCVB) en Mari van Geel (adviseur praktijkleren en regiocoördinator bij SBB).
Ruim 25 jaar geleden ontstond het Nationaal Consortium Voor Bedrijfsopleidingen (NCVB) vanuit een vraag uit het bedrijfsleven. Ze waren op zoek naar een organisatie met landelijke dekking die volwaardige mbo-opleidingen kon aanbieden voor hun personeel. Inmiddels is NCVB sinds 2011 onderdeel van Onderwijsgroep Tilburg en wordt er gewerkt vanuit de ambitie om bij te dragen aan het oplossen van de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Hierbij is Onderwijsgroep Tilburg in de regio een echte kennis- en samenwerkingspartner geworden als het gaat om bij- en omscholen van volwassenen via het mbo.
Een leven lang leren is goed orkestreren
Coen: “De belangrijkste les die wij hebben geleerd is dat samenwerking en kennis delen essentieel is wanneer je werkenden wilt opleiden. Niet alleen tussen onderwijs en het bedrijfsleven, maar ook met SBB en andere instanties. Ik vergelijk het altijd met een orkest. Iedereen speelt een bepaald instrument en dat moet uiteindelijk samen goed klinken. Als we met elkaar snappen dat de uitdagingen op de arbeidsmarkt op al onze bordjes liggen, lukt het hiervoor oplossingen te realiseren.”
Goed onderwijs centraal
Ook NCVB heeft daarin de afgelopen jaren stappen- gezet. Volgens Coen kan je alleen kwalitatief goed mbo-onderwijs voor jong en oud bieden, als je als onderwijsinstelling flexibel bent. “Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in kortdurende maatwerkopleidingen voor volwassenen. Maar ook in praktische zaken, zoals bereikbaar zijn tijdens schoolvakanties en lesgeven in de avonduren of op een bedrijfslocatie. We denken hierin graag mee met andere onderwijsinstellingen en bedrijven en proberen zo een partner in talentontwikkeling bij volwassenen te zijn.”
SBB verbindt en versterkt
Juist omdat SBB en NCVB snappen dat ze elkaar nodig hebben om de problemen op de arbeidsmarkt hoofd te bieden is de samenwerking tussen de twee partijen een combinatie die werkt. Volgens Mari helpt NCVB hem in zijn opdracht. “SBB heeft de opdracht om het bij- en omscholen van volwassenen via het mbo onder de aandacht te brengen bij het bedrijfsleven. Dus als ik één van onze leerbedrijven bezoek dan is het heel fijn om deze onderwijsgroep als kennispartner in mijn rugzakje te hebben. En dat werkt andersom hetzelfde: als NCVB een scholingsvraag krijgt van een bedrijf dat nog geen leerbedrijf is, dan kloppen ze bij ons aan. Op die manier zijn er al verschillende succesvolle trajecten bij bedrijven opgestart.”