Ver vóór de feestelijke bekendmaking van het Beste leerbedrijf en de Beste praktijkopleider van het jaar, start SBB al met de voorbereidingen van de verkiezingen. En dat is nu, want tot en met 15 november is het weer mogelijk om kandidaten voor beide eretitels voor te dragen. Maar wat betekent het nou om uitgeroepen te worden tot de beste van het land? De winnaars van 2024 (Dierenkliniek Winsum en zorgorganisatie ’s Heeren Loo) blikken terug.

Hoe cruciaal goede leerbedrijven en bevlogen praktijkopleiders zijn voor het beroepsonderwijs, hoeven we je niet meer uit te leggen. Wie anders stomen mbo-studenten klaar voor het echte werk? Met de jaarlijkse verkiezing Beste leerbedrijf en Beste praktijkopleider van Nederland spreekt SBB waardering uit voor al deze leerbedrijven en praktijkopleiders. Maar er kan er maar eentje de winnaar zijn. Voor we die kunnen uitroepen, zijn we drie rondes verder. Eerst worden uit alle nominaties in elk van de negen sectors, tien bedrijven en tien praktijkopleiders geselecteerd. In de tweede ronde worden hieruit de sectorwinnaars gekozen. Daaruit rollen uiteindelijk de landelijke winnaars, die een jaar lang de eervolle titel mogen dragen.

Meest trots op de reacties van oud-stagiairs

 
Esther Klok, Paraveterinair Dierenartsassistent bij Dierenkliniek Winsum, noemt het winnen van de titel van Beste praktijkopleider 2024 een enorme eer. Het leukste vond ze het enthousiasme van haar oud-stagiairs: “Ze lieten mij in hun reacties weten hoeveel hun stage voor hen betekende en dat ze veel hebben meegenomen van wat ze hier geleerd hebben. Daar ben ik misschien nog wel het meest trots op.” Esther waardeert de ondersteuning en begeleiding van SBB. “We krijgen veel verschillende stagiairs met diverse begeleidingsbehoeften. De adviseur van SBB denkt dan graag mee hoe we de stagiair optimaal kunnen begeleiden. Wat dat betreft is de begeleiding van SBB gewoon super.’’ 
 

Waardering is waardevol voor ons leerbedrijf 


“Het winnen van de titel Beste leerbedrijf 2024 is voor ons een waardevolle waardering van de dingen die we in de basis al goed doen”, zegt Ramon de Groot, Manager Leren en Ontwikkelen bij zorgorganisatie 's Heeren Loo. Het leerbedrijf is een ambassadeur voor praktijkleren en een leven lang ontwikkelen via zijinstroom en trekt daarin samen op met SBB. Ramon: “We houden elkaar scherp. Bijvoorbeeld door het uitwisselen van informatie over regelgeving, financiering en maatschappelijk draagvlak in de ontwikkeling naar een skills gerichte arbeidsmarkt. We willen studenten en zijinstromers heel doelgericht opleiden in de praktijk. Maar op het gebied van onderwijs zijn er zaken die we niet alleen kunnen aanpakken en ook niet altijd binnen ons eigen netwerk kunnen oplossen. SBB verbindt onze vraagstukken met de juiste mensen. Dat vind ik echt geweldig. Zo slaan we de brug." 

Nomineer nu jouw favoriete leerbedrijf en/of praktijkopleider

Ken je leerbedrijven en praktijkopleiders die het praktijkgericht leren tot kunst hebben verheven? Geef ze dan erkenning voor die inzet. Nomineer nu jouw favoriete leerbedrijf en/of praktijkopleider voor de titel van 2025. Nomineren kan tot en met 15 november via: www.s-bb.nl/verkiezing