Vier Kamerleden en een minister op Prinsjesdag mooi maken. Appeltje-eitje voor Floor Reintjes, de allerbeste schoonheidsspecialist van Nederland. Na het goud bij Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo, volgt Floor nu naast haar werk de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn.

Volgens goede traditie zorgt ‘Dit is mbo’ dat enkele ministers en Tweede Kamerleden op Prinsjesdag piekfijn verzorgd kunnen plaatsnemen in de Ridderzaal. Daarvoor stappen ze eerst binnen bij Aveda The Hague, waar de nationaal kampioenen gastheer/gastvrouw, kapper, boulanger en schoonheidsspecialist aan de geluksvogels hun vaardigheden laten zien.

Door de renovatie van het Binnenhof spreekt koning Willem-Alexander de troonrede dit jaar uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, maar de mbo-studenten staan als altijd klaar bij Aveda. Zo ook de negentienjarige Floor uit Gennep. “Ik heb meteen ‘ja’ gezegd toen WorldSkills Netherlands belde, superleuk. Het is wel spannend. Omdat ik nog niet weet wie ik in de stoel krijg kan ik geen technieken voorbereiden. Al kom ik met basismake-up natuurlijk een heel eind.”

Ieder jaar stage bij een ander leerbedrijf

Het begon allemaal op ROC Nijmegen, waar Floor in juni afstudeerde als allround schoonheidsspecialist. “Ieder jaar liep ik stage bij een ander leerbedrijf. Daardoor kon ik mijn kennis en ervaring steeds meer verbreden. Na die stages kreeg ik steeds de vraag of ik wilde blijven, maar ik vond het belangrijk om zoveel mogelijk werkomgevingen te zien. De branche is heel breed en ik wilde alles ontdekken, zowel het werk dat ik leuk vond als het werk dat minder bij me paste.”

Wat Floor vooral goed bevalt is de afwisseling die het beroep haar biedt. “Als schoonheidsspecialist doe je niet de hele dag één specifiek ding. Je ontvangt steeds een nieuwe klant in de stoel, voor wie je steeds iets anders mag uitvoeren. De een komt met een probleem, de ander komt voor ontspanning.” Is er ook iets wat Floor minder aanspreekt? “Administratie vind ik niet het allerleukst”, lacht ze. “Voor mijn eigen beautysalon Bella Floor heb ik een boekhouder. Ieder z’n vak!”

Creatieve oplossingen laten zien

Op Skills Heroes kijkt Floor met veel plezier terug. Begeleid door haar docent Eva Stevens stak ze heel veel tijd in training. Pittig, maar superleuk. “Zo’n wedstrijd helpt om je nog meer te verbreden en aan je carrière te bouwen. Je leert nieuwe vaardigheden maar je moet bijvoorbeeld ook sponsors zoeken. In de finale keek de jury naar het totale plaatje. Voer je de behandeling goed uit, laat je creatieve oplossingen zien, zit je ondernemingsplan goed in elkaar, enzovoorts.”

Inmiddels werkt Floor in een schoonheidssalon, waar ze het fijn vindt om samen te werken met collega’s van wie ze nog meer kan leren. Bovendien volgt ze in deeltijd de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn aan de HAN. “Dat leek me een mooie combi, zeker omdat ik het nog te vroeg vond om al voltijd te gaan werken. Als de tijd daar is hoop ik een eigen goedlopende salon te hebben, maar eerst ga ik mijn opleiding afronden en het vak overbrengen op weer andere studenten.”

Over Dit is mbo

Dit is mbo is hét platform waarbinnen onder andere de MBO Raad, WorldSkills Netherlands en SBB samenwerken. Met activiteiten laten we de Nederlandse samenleving zien dat het mbo veel te bieden heeft. Het Prinsjesdagevent is een van deze activiteiten. Deelnemende organisaties zijn Aveda The Hague, ANKO, CNV Vakmensen, Brancheplatform Kappers, FNV MOOI, MBO Raad, WorldSkills Netherlands en SBB.