Combineer leren en werken
Het mbo biedt mogelijkheden om leren en werken in uw bedrijf te combineren: praktijkleren. Praktijkleren kan ook worden ingezet voor om- en bijscholing van volwassenen.
Lees meerBij - en omscholen in uw bedrijf?
Bij- en omscholen van volwassenen kan via een volledige mbo-opleiding of een deel daarvan. Maatwerk dus. Het resultaat is een diploma, certificaat of verklaring.
Lees meerNeem contact met ons op
Wilt u meer informatie over bij- of omscholen in uw bedrijf? De adviseurs van SBB helpen u ook graag bij om- en bijscholingsvraagstukken.
ContactEen mooi voorbeeld van bij- en omscholing
Beschrijver:
We zien een vlag wapperen met het logo van ‘s Heeren Loo erop. In de linkerbovenhoek verschijnt het logo van SBB. We horen een vrouwenstem, en vervolgens zien we haar in beeld.
Ze zit voor een raam met een hoop bomen op de achtergrond. Haar naam en functie komen in beeld.
Ellen van Vliet, specialist Praktijkleren ‘s Heeren Loo. ‘’Als 's Heeren Loo vinden we het heel belangrijk om volwassenen om- en bij te scholen in het mbo, omdat wij niet alleen maar een arbeidsmarktkrapte hebben, maar we willen ook eer doen aan medewerkers.’’
We zien haar het gebouw binnenlopen. Voor de deur groeien paarse bloemen. De vrouw komt weer in beeld. ‘’We zijn vandaag bij 's Heeren Loo, dat is een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.’’ We zien een begeleider met een cliënt door het park lopen. De vrouw komt weer in beeld. ‘’Het voordeel voor ons is dat mensen korter in een leertraject op school zitten, waardoor ze ook sneller inzetbaar zijn in een primair proces, maar ook echt bevoegd en bekwaam zijn.’’
We zien een andere vrouw een deur opendoen. De vrouw komt weer in beeld. ‘’En daarnaast is het ook een groot voordeel dat wij zoeken goede professionals voor onze cliënten en de mbo-certificaten dragen daar heel erg aan bij.’’ De andere vrouw hangt haar tas aan de kapstok en doe het licht in de keuken aan. We zien de andere vrouw in beeld, ze zit op een bankje in het park. ‘’Oorspronkelijk ben ik opgeleid tot docent Engels. En daarna heb ik Culturele Antropologie aan de Universiteit van Leiden gestudeerd.’’ Haar naam en functie komen in beeld. Natalie Blok, omscholer ‘s Heeren Loo. We zien haar koffie zetten.We zien haar een tafel schoonmaken.
Ze komt weer in beeld. ‘’Ik ben momenteel bezig met het behalen van het certificaat 0098: individuele begeleiding in de maatschappelijke zorg. Bij Landstede.’’ We zien haar samen met een cliënt fietsen over een weg omringd door bomen. Er lopen ook andere mensen. Ze komt weer in beeld. ‘’Ik ben bij 's Heeren Loo terechtgekomen omdat ik in m'n vorige baan niet zo lekker in m'n vel zat. Ik ben met een jobcoach gaan kijken van wat past nou bij mij, en via m'n netwerk ben ik hier terechtgekomen.’’ We zien twee vrouwen aan tafel zitten. Ze praten en drinken koffie.
Er komt weer een andere vrouw in beeld. Ze staat buiten omringd door groen. Haar naam en functie komen in beeld. Celine van der Does, praktijkopleider ‘s Heeren Loo. ‘’Ik vind het belangrijk om mijn bijscholers te begeleiden, zodat zij verder kunnen met een mooie, nieuwe toekomst. We zien de vrouwen weer aan tafel. Ze komt weer in beeld. ‘’En de bewuste keuze dat ze opnieuw een beroep gaan kiezen waar de wil groot is en waar de passie groot is.’’
We zien de voorkant van het gebouw, met op de voorgrond een bordje met het SBB logo erop. Er staat op: wij leiden vakmensen op. ‘’Wij doen het in ieder geval bij 's Heeren Loo voor onze cliënten,’’ De eerste vrouw komt weer in beeld. ‘’om goeie beroepsprofessionals in ons vak te krijgen.’’
Het beeld gaat op wit en het SBB logo verschijnt. Beeldtekst: samenwerking beroepsonderwijs bedrijfsleven Maakt werk van praktijkleren.
Bij- en omscholing met praktijkleren in het mbo
Beschrijver: De video gaat over om- en bijscholing van huidige en toekomstige medewerkers middels een leerbaan. De tekst wordt uitgesproken door een voice-over. Gedurende de video worden animaties getoond die aansluiten bij de tekst. Deze video is mogelijk gemaakt door SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.
De video begint met het logo van SBB. Daarna horen we een voice-over. Tijdens het verhaal van de voice-over worden er bijpassende animaties getoond. In de laatste scene staat het logo van SBB in beeld met daarbij "beroepsonderwijs", "bedrijfsleven", "maakt werk van praktijkleren". Daaronder staat "www.s-bb.nl/omscholen". Na het verhaal van de voice-over komt de video aan een einde.
Voice-over: Kunt u vacatures in uw bedrijf niet invullen omdat er onvoldoende vakmensen zijn? Vraagt uw vakgebied nieuwe kennis en vaardigheden van uw medewerkers? Of wilt u nieuwe medewerkers van buiten de sector aantrekken? Denk dan eens aan om- en bijscholing met een leerbaan. Bij een leerbaan combineert de medewerker leren en werken in uw bedrijf. U begeleidt zelf uw huidige en toekomstige medewerkers naar een volledig mbo-diploma. Of onderdeel daarvan. In het laatste geval ontvangt de medewerker een wettelijk erkend mbo-certificaat. En is hij of zij direct inzetbaar op de bijgeschoolde werkzaamheden binnen uw bedrijf. Zoekt u kortdurende scholing voor werkzaamheden, die een medewerker volledig op de werkvloer kan aanleren? Dan biedt de praktijkverklaring mogelijkheden. Na een korte praktijkopleiding krijgt de medewerker een erkende praktijkverklaring waarin staat welke werkprocessen hij of zij beheerst. Het beroepsonderwijs en bedrijfsleven investeren met praktijkleren samen in toekomstbestendige medewerkers, die zich een leven lang blijven ontwikkelen. www.s-bb.nl/omscholen

Welke certificaten zijn er?
Wilt u weten welke certificaten uw (toekomstige) medewerkers kunnen volgen om zich bij-of om te scholen? Kijk dan hier verder voor een overzicht met alle certificaten per sector.
Kwalificatieregister Externe link
Leerbaan beschikbaar?
Wilt u erkend leerbedrijf worden of wilt u uw huidige erkenning uitbreiden voor omscholers en bijscholers?
Lees meer
Subsidies en fondsen
Er zijn verschillende subsidies en fondsen voor de financiering van bij- en omscholing. SBB biedt een overzicht van een aantal mogelijkheden.
Lees meer