Verklaring niveau Diploma afgegeven vóór 2002
SBB geeft verklaringen af over het kwalificatieniveau van mbo-diploma's die zijn afgegeven vóór 2002 in vergelijking met het huidige onderwijssysteem. In deze persoonlijke verklaring staat vermeld met welk niveau binnen de huidige kwalificatiestructuur een opleiding vergelijkbaar is. Deze verklaring gebruikt de gediplomeerde voor werk of een opleiding in Nederland.
Welke diploma's wel?
SBB geeft alleen verklaringen af voor afgeronde erkende mbo-opleidingen die zijn afgegeven vóór 2002.
Diploma’s die zijn afgegeven onder:
- Wet op het leerlingwezen;
- Wet op het voortgezet onderwijs;
- Wet op het cursorisch beroepsonderwijs;
- Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) zonder een niveau en crebonummer op het diploma.
Vaak staat één van deze wetten op het diploma.
Welke diploma's niet?
Wij geven voor de volgende getuigschriften geen verklaring af:
- Certificaten of diploma's van cursussen korter dan 850 studie-uren.
- Diploma's of certificaten van opleidingen in het hoger onderwijs of voortgezet onderwijs.
- Diploma's van particuliere opleidingen niet-afgeronde opleidingen of deelcertificaten.
- Diploma’s waarop staat dat die zijn afgegeven onder de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) met een niveau en crebonummer op het diploma.
-
Voor een aantal diploma's in de sector zorg en welzijn zijn standaardbeschrijvingen van oude mbo-diploma's beschikbaar. Hierin staat onder andere vermeld met welk niveau binnen de huidige kwalificatiestructuur de opleiding te vergelijken is en wat de beroepscontext is.
Download Externe link -
Welke diploma’s geven recht op het voeren van de titel Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG)? Download hieronder het overzicht.
Download Externe link
Aanvraag verklaring niveau Diploma afgegeven vóór 2002
Aanvraagformulier Externe linkDiploma kwijt?
Heeft u een mbo-diploma behaald maar bent u dit kwijtgeraakt? Kijkt u eerst op de website van DUO of u een vervangend document kunt aanvragen of downloaden.
Blijkt dat DUO geen diplomagegevens van u heeft? Afhankelijk van de sector waarin uw diploma valt, heeft SBB mogelijk een vervangend document voor u. Dit is geen kopie van uw diploma, maar een verklaring dat u het diploma heeft behaald.
-
Hieronder ziet u van welke sectoren SBB gegevens over diploma’s in het archief heeft. Tussen haakjes ziet u welke kenniscentra deze diploma’s afgegeven kunnen hebben. Heeft u een diploma uit een van deze sectoren maar is dit niet afgegeven door een van de genoemde kenniscentra? Dan heeft SBB geen gegevens over uw diploma en kunt u contact opnemen met de onderwijsinstelling waar u het diploma heeft behaald.
- Groene sector (Aequor)
- Zorg en welzijn (OVDB / Calibris)
- Economie en administratie (Ecabo)
- Metaal, installatie en elektrotechniek (Intechnium / VEV / SOM / Kenteq)
Heeft u uw diploma behaald bij een van de bovenstaande sectoren (kenniscentra)? Dan heeft SBB mogelijk gegevens over uw diploma in het archief. Let op: het archief van deze kenniscentra is niet volledig. Het kan daarom alsnog zijn dat wij geen gegevens over uw diploma kunnen vinden.
-
SBB heeft geen informatie over leermeesterdiploma’s in het archief. U kunt hiervoor contact opnemen met de onderwijsinstelling waar u het diploma heeft behaald. Bestaat deze niet meer? Dan kunt u contact opnemen met de rechtsopvolger. Bij DUO is meestal bekend welke school dat is.
-
Wij streven er naar uw aanvraag binnen 4 werkweken af te handelen. Als wij gegevens over uw diploma vinden sturen wij u hierover een verklaring. Als wij geen gegevens over uw diploma vinden, laten wij u dit per e-mail weten.
Aanvraag verklaring behaald diploma
Aanvraagformulier Externe linkHet Nederlandse onderwijssysteem
Onderwijssystemen veranderen voortdurend, ook in Nederland. Op 1 augustus 1997 werd het Leerlingwezen afgeschaft en kwam er de nieuwe Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB). Voortaan kan de student zijn mbo-opleiding via twee leerwegen volgen: bol en bbl. Voor beide leerwegen ontvangt hij hetzelfde mbo-diploma. Bovendien zijn er verschillende kwalificatieniveaus.
Het huidige Nederlandse onderwijssysteem
Het schema van het huidige Nederlandse onderwijssysteem leest u van onderen naar boven. Het schema begint met basisonderwijs voor alle kinderen van 4 tot 12 jaar.
Na het basisonderwijs zijn er drie vormen van voortgezet onderwijs:
- Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo)
- Hoger algemeen vormend onderwijs (havo)
- Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo)
Na het voortgezet onderwijs zijn er drie vormen van vervolgonderwijs:
- Wetenschappelijk onderwijs (wo)
- Hoger beroepsonderwijs (hbo)
- Secundair beroepsonderwijs (mbo)
Het schema geeft met pijlen aan hoe de student horizontaal en/of verticaal kan doorstromen, bijvoorbeeld van hbo naar wo of van vmbo via mbo naar hbo.
Het Nederlandse onderwijssysteem vóór 1997
Het schema van het Nederlandse onderwijssysteem vóór 1997 leest u van onderen naar boven. Het schema begint met basisonderwijs voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Na het basisonderwijs zijn er vier vormen van voortgezet onderwijs:
- Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo)
- Hoger algemeen vormend onderwijs (havo)
- Middelbaar algemeen vormend onderwijs (mavo)
- Voorbereidend beroepsonderwijs (vbo)
Na het voortgezet onderwijs zijn er vier vormen van vervolgonderwijs:
- Wetenschappelijk onderwijs (wo)
- Hoger beroepsonderwijs (hbo)
- Middelbaar beroepsonderwijs (lang, tussen of kort) (mbo)
- Leerlingwezen (primair, voortgezet en tertiair)
Na wo en en hbo bestaat de mogelijkheid tot post-initieel hoger onderwijs.
Het totale schema geeft met pijlen aan hoe de student horizontaal en/of verticaal kan doorstromen, bijvoorbeeld van mavo naar havo of van havo via hbo naar wo.
Werken in beschermd beroep in het buitenland
In EU-lidstaten (waaronder Nederland), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn verschillende beroepen beschermd. Dit zijn beroepen waarvoor wettelijke toegangsregelingen gelden. Daarnaast bestaan er in Nederland ook gereglementeerde opleidingen. Iedere EU-lidstaat heeft een assistentiecentrum (AC) dat informatie geeft. In Nederland is dat Nuffic. De afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB werkt samen met Nuffic en is het aanspreekpunt voor mbo-beroepen.
-
Welke beroepen gereglementeerd zijn, verschilt per EU-lidstaat. Wilt u weten of een beroep gereglementeerd is in Nederland of een andere EU-lidstaat? Kijk in de database van de Europese Commissie. Hier vindt u per land een overzicht van gereglementeerde beroepen en bevoegde autoriteiten.
Naar database Externe link -
Dan kunt u kosteloos een Engelstalige AC-verklaring aanvragen. Een AC-verklaring geeft informatie over de toepassing van de Europese richtlijn voor beroepserkenning op een Nederlandse kwalificatie. Deze verklaring is bedoeld als hulpmiddel bij de aanvraag van beroepserkenning in een andere EU-lidstaat.
- Vraag een AC-verklaring voor opleidingen op hbo- en wo-niveau aan bij Nuffic.
- Vraag een AC-verklaring voor opleidingen op mbo-niveau aan via ons formulier.
Kijk voor meer informatie over beroepserkenning op de websites van de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Nederlandse overheid geeft u ook informatie in het Engels.
-
Gereglementeerde opleidingen zijn gericht op de uitoefening van een specifiek beroep. Iemand die in Nederland een gereglementeerde opleiding heeft afgerond en in een andere EU-lidstaat in een gereglementeerd beroep wil werken, komt in principe in aanmerking voor beroepserkenning, ook al is het beroep in Nederland niet gereglementeerd. De bevoegde autoriteit in het land van vestiging beoordeelt of de gevolgde opleiding voldoet aan de gestelde toegangseisen voor het beroep.
-
Beroepsopleidingen op mbo-kwalificatieniveau 3 en 4 die zijn erkend door het ministerie van OCW zijn gereglementeerde opleidingen. Dit geldt ook voor alle erkende 3- en 4-jarige beroepsopleidingen op mbo-niveau die tot het jaar 1999/2000 werden aangeboden. Onder opleidingen met een bijzondere structuur verstaan we gereglementeerde opleidingen waarbij ook het beroep is gereglementeerd.
Welke opleidingen zijn gereglementeerd?
Aanvraagformulier AC verklaring
Een AC-verklaring is een verklaring waarin staat dat uw beroep of opleiding gereglementeerd (beschermd) is in Nederland. De verklaring is alleen van toepassing op beroepen in de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland en is in het Engels opgesteld.
U kunt een AC-verklaring aanvragen voor volledig afgeronde Nederlandse mbo-opleidingen. Dat betekent dat u het niet kunt aanvragen voor opleidingen die u niet heeft gerond. U kunt ook geen AC-verklaring aanvragen voor branchediploma's, Middenstandsdiploma's of diploma's Algemene Ondernemersvaardigheden.
De behandeltermijn van uw aanvraag is 4 werkweken.
Hebt u een vraag?
De experts van de afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB beantwoorden graag uw vragen. Hun contactinformatie vind je hier.