SBB heeft de Kamerleden laten weten dat ze de voorgestelde bezuinigingen op het Stagefonds – en de eerder door de minister gemaakte keuze om te stoppen met het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ) – niet kan rijmen met de tekorten op de arbeidsmarkt.

Het staat ook haaks op het pact dat de regering in 2025 wil sluiten om studenten in het mbo gericht op te leiden voor strategische tekortsectoren en de verwachte maatschappelijke opgave waar Nederland voor staat op het gebied van onder andere zorg, techniek en onderwijs. Bovendien is in het rapport Ontwikkel het Stagefonds door van SiRM geconstateerd dat er breed draagvlak is voor continuering van het huidige Stagefonds met enkele aanpassingen.

Goede stageplaatsen dreigen te verdwijnen

Het Stagefonds biedt zorgaanbieders een tegemoetkoming in de kosten voor het aanbieden van stages en het verbeteren van de stagebegeleiding in het mbo en hbo. De begeleidingscapaciteit in de zorg is al jarenlang een structureel dilemma als het gaat om de keuze voor handen aan het bed of ruimte voor begeleiding van studenten. Studenten zijn de toekomstige arbeidskrachten die na hun studie kunnen instromen in de zorg. Het wegvallen van het Stagefonds betekent dat voldoende en kwalitatief goede stageplaatsen dreigen te verdwijnen. Op dit moment zijn er 116.000 vacatures op mbo-niveau in de zorg tegenover jaarlijks gemiddeld 42.000 gediplomeerden. Dit schooljaar zien we dalende instroomcijfers in de zorgopleidingen in het mbo. In 2028 verwacht SBB een stijging naar 122.000 vacatures in de zorg op mbo-niveau. De uitdaging om vacatures in de zorg ingevuld te krijgen zal alleen maar groter worden.

Student afhankelijk van goede begeleiding

Voor het studiejaar 2022 keerde het Stagefonds voor ruim 150.000 stageplaatsen uit, waarvan ruim driekwart ten behoeve van de begeleiding van mbo-studenten. Een groot deel hiervan zijn mbo-studenten verzorgenden en verpleegkundigen. In het schooljaar 2023/2024 maakten 22.455 leerbedrijven gebruik van het Stagefonds. Leerbedrijven rekenen op de inkomsten van het Stagefonds dat al 15 jaar bestaat. 

Het wegvallen van het Stagefonds raakt direct de mbo-student, die afhankelijk is van goede begeleiding op een stageplaats. De kans op uitval van studenten neemt toe wanneer er geen of minder tegemoetkoming is voor de werkgever voor de begeleidingskosten van de stagiair.