Dit bericht is geüpdatet op 19 december 2024
Iedere mbo-student loopt stage of heeft een leerbaan bij een leerbedrijf dat officieel erkend is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Hiermee garanderen bedrijfsleven, onderwijs en overheid de kwaliteit van de stage. Te vaak is er sprake van stagefraude. SBB roept leerbedrijven op om de stageovereenkomsten bij het eigen bedrijf regelmatig te controleren en wanneer gegevens niet kloppen dit te melden bij SBB en de onderwijsinstelling.
Een valse aftekenstage is een vorm van stagefraude, waarbij een student een fraudeur betaalt om een Beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) af te tekenen voor een stage bij een erkend leerbedrijf, die niet heeft plaatsgevonden. Dit document wordt ingeleverd bij de school en geregistreerd, zonder dat het betrokken leerbedrijf hiervan op de hoogte is.
Wat leerbedrijven wordt gevraagd om te doen
Leerbedrijven worden gevraagd om op de website MijnSBB minimaal twee keer per jaar te controleren of de registratie van het aantal stages bij het bedrijf klopt met het aantal studenten dat daadwerkelijk stage heeft gelopen. De registratie is te vinden onder tabblad ‘Overeenkomsten’. Klopt het aantal niet? Dan wordt er mogelijk misbruik gemaakt van de bedrijfsnaam voor aftekenstages. Meld dit dan meteen bij de adviseur praktijkleren van SBB en bij de onderwijsinstelling.
Wat het onderwijs kan doen
Het verkleinen van fraude begint met bewustwording en het alert zijn van alle betrokkenen. Dit betekent dat iedereen binnen het onderwijsproces, van examencommissie tot stagebegeleiders, zich bewust moet zijn van de risico's. Bij stages is het belangrijk om te verifiëren of de praktijkopleider daadwerkelijk bij het leerbedrijf hoort. Check of het e-mailadres van de praktijkopleider overeenkomt met dat van het bedrijf. Zoek contact met de praktijkopleider die staat vermeld op de bpv-overeenkomst. Wanneer deze niet bereikbaar is, check dan de gegevens met het hoofdkantoor van het leerbedrijf. Wanneer blijkt dat de persoon niet bekend is, neem dan contact op met de adviseur van SBB. Fraude kan zich ook uiten in ongebruikelijke wijzigingen, zoals bezoekafspraken die plotseling worden afgezegd of naar andere locaties (bijvoorbeeld een wegrestaurant) worden verplaatst. Dit kan wijzen op pogingen om controle te ontwijken.
Zo gaat de fraude precies in zijn werk
Op diverse platforms bieden fraudeurs tegen betaling aftekenstages aan. De fraudeur zoekt voor de student een erkend leerbedrijf dat theoretisch de gevraagde stage aan zou kunnen bieden. Er wordt een frauduleus e-mailadres aangemaakt, waarin de naam van het leerbedrijf is opgenomen. Het valse e-mailadres wordt gebruikt voor alle communicatie tussen student, school en frauduleuze praktijkopleider.
Aftekening van de BPVO wordt gedaan, zonder dat het leerbedrijf zelf dit in beeld heeft. De student levert het document in bij de school. Daar wordt gecontroleerd of de stage bij een erkend leerbedrijf gelopen gaat worden voor de juiste kwalificatie en is ondertekend. Omdat het echte leerbedrijf daadwerkelijk erkend is en passend voor de bewuste stage, pakt de toets positief uit. Als dat in orde is, wordt de BPVO geregistreerd. Fraudeurs kunnen worden opgespoord wanneer leerbedrijven regelmatig controleren of het aantal geregistreerde stages klopt met het aantal daadwerkelijke studenten.
Samen stagefraude bestrijden
Stagefraude leidt uiteindelijk tot werknemers die niet beschikken over de benodigde (stage)ervaring en daarmee een risico vormen in en voor het bedrijf waar ze op basis van hun diploma worden aangenomen. SBB roept daarom leerbedrijven op om bij te dragen aan het bestrijden hiervan door het uitvoeren van de gevraagde periodieke controle. SBB werkt nauw samen met bedrijfsleven, onderwijs en toezichthouders bij de overheid om aftekenfraude tegen te gaan.