Op 16 en 17 oktober vonden in Utrecht de Ambacht in Beeld opleidingsdagen plaats. Hier maken enthousiaste jongeren kennis met verschillende kleine specialistische beroepen zoals houtbewerken, edelmetaalsmeden en restauratiewerk. Voor een aantal van deze beroepen is nieuwe aanwas hard nodig omdat er anders een tekort aan vakmensen ontstaat.

Het Expertisepunt specialistisch vakmanschap (ESV) is partner van de Ambacht in Beeld opleidingsdagen. Vivian Vijn is coördinator bij ESV: ‘’We zijn altijd bezig met het bundelen van krachten van beroepsonderwijs en bedrijfsleven om ambachtelijke en specialistische kennis te behouden en te versterken voor de toekomst. Het is belangrijk om de kleine en ambachtelijke mbo-opleidingen onder de aandacht van jongeren te brengen. We willen de zichtbaarheid van die opleidingen vergroten omdat ze maar op één of enkele plekken in Nederland worden aangeboden. Dit initiatief ondersteunen we daarom van harte.’’

Erfgoed onderhouden in de toekomst 

Wendy van Wilgenburg, organisator en directeur van de Stichting Ambacht in Beeld onderkent dit: “Jongeren, decanen en ouders zijn vaak minder bekend met de ambachtelijke vakopleidingen. Ook wordt werken met je handen niet altijd op waarde geschat. Maar als er straks geen mensen meer zijn die ons erfgoed professioneel kunnen onderhouden dan hebben we als maatschappij een probleem. Bij de Ambacht in Beeld opleidingsdagen vinden jongeren diverse kleine, specialistische opleidingen bij elkaar en kunnen ze ontdekken waar hun hart sneller van gaat kloppen.” 

Professie, kennis en passie  

Ervaren vakmensen laten de bezoekende jongeren graag zien dat er kennis en passie nodig is voor een ambachtelijk beroep. Onder hun bezielende leiding mogen de deelnemers onder andere houtbewerken, edelmetaalsmeden, kapotte schoenen repareren en onderdelen van historische gebouwen herstellen. Bouke Koopman, eigenaar van een timmer- en restauratiebedrijf en docent Technicus Hout en Restauratie is zo’n expert: “Hier komen alle ambachten samen. Wil je een boeiend vak leren waarbij je met je handen werkt, dan is dit de plek waar je jouw passie kunt vinden.”

Wereld van bijzondere beroepen 

Ook de holobox op het evenement helpt de interesse aan te wakkeren. Wie het aandurft, stapt in de wereld van de holobox en wordt met 3D-beelden meegenomen in de wereld van bijzondere beroepen zoals pianotechnicus, meubelstoffeerder en rietdekker. Het prikkelt de nieuwsgierigheid en dat is precies de bedoeling van het apparaat, zo vertelt Vivian Vijn: “Door de holobox krijg je in korte tijd een realistisch beeld van beroepen die anders niet zo snel in beeld komen”. “Zeker”, roept een van de verbaasde bezoekers uit. “Ik wist niet dat er zoveel komt kijken bij het stemmen van een piano.’’

Meer weten over kleine, specialistische beroepen? Hier staan er een paar in de spotlights.

Foto's: Bram Kloos / Stichting Ambacht in Beeld