Bouwbedrijf Orly & Endevoets won in mei de titel Beste Leerbedrijf Entree 2024 en het jaar daarvoor was supermarkt Jumbo Panningen de winnaar van de jaarlijkse SBB-verkiezing voor Beste Leerbedrijf van Nederland. Beide leerbedrijven blinken uit in het opleiden van entreestudenten. Maar wat is de entreeopleiding precies? En hoe leid je deze studenten op tot waardevolle, duurzaam inzetbare medewerkers voor jouw branche? 

De entreeopleiding is speciaal voor jongeren zonder een middelbareschooldiploma. Ze zijn bijvoorbeeld gestopt met het voortgezet onderwijs of volgen praktijkonderwijs. Via de entreeopleiding kunnen ze toch een erkende beroepsopleiding (mbo-niveau 1) behalen. De entreeopleiding focust op het praktijkleren in het leerbedrijf. Jaarlijks stromen zo’n 4.000 gediplomeerde entreestudenten uit naar de arbeidsmarkt. Gemotiveerde, jonge mensen die voorzien in de grote vraag naar personeel in bijvoorbeeld de horeca, techniek, handel, bouw, logistiek en schoonmaak. 

Investering meer dan waard

Bouwbedrijf Orly & Endevoets stapte jaren geleden zelf naar de scholen voor speciaal en praktijkonderwijs met de vraag of ze stagiairs hadden. De aanleiding was het grote arbeidstekort in de bouw. “Tegenwoordig komen de scholen naar ons toe met entreekandidaten. We hebben ons interne opleidingsprogramma daar goed op ingericht”, vertelt Lincy Endevoets, marketing & communicatie manager van het bedrijf. “Het is de investering meer dan waard! Iedere student die we enthousiast kunnen maken voor de bouw is voor ons een succesje. En het is mooi om als leerbedrijf een bijdrage te leveren aan de toekomst van deze studenten. Of ze nou bij ons blijven werken of verder willen leren.” 

Jongeren zien opbloeien

Jumbo Panningen wordt gerund door de ondernemers Harald en Ilse van Beek. Er werken inmiddels 15 medewerkers die begonnen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ilse van Beek: “Volgend jaar gaan we weer met tien stagiairs van start, waaronder twee entreestudenten. Natuurlijk vraagt dat om maatwerk en extra begeleiding. Je moet zorgen dat deze jongeren zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. De motivatie is meestal super en het is geweldig om de jongeren te zien groeien.”

Genoeg personeel

Personeelstekort heeft Jumbo niet meer sinds het bedrijf dit initiatief nam. “Maar dit is zeker niet het enige voordeel”, zegt Ilse. “Door inclusief te werven hebben we een groot netwerk opgebouwd en we werken nauw samen met scholen, de gemeente Peel en Maas en jobcoachorganisatie PSW Werk. In ons bedrijf hangt een bijzondere en positieve werksfeer. Klanten zeggen vaak dat ze het liefst hier hun boodschappen doen omdat ze de sfeer in onze winkel zo warm en gezellig vinden.” 

Hoe werkt het?

Wil je als leerbedrijf entreestudenten opleiden, dan kun je hiervoor op MijnSBB een (uitbreiding van je) erkenning aanvragen. Scholen zoeken meestal zelf een leerbedrijf met de juiste erkenning voor hun studenten. Maar je kan ook zelf een school benaderen of de adviseur praktijkleren van SBB om advies vragen. SBB helpt graag bij het vinden van een optimale match tussen student en bedrijf. 

Subsidiemogelijkheden

Leerbedrijven die een praktijkleerplaats voor de entreeopleiding aanbieden, kunnen subsidie aanvragen via de Subsidieregeling praktijkleren. Dit is een tegemoetkoming voor de kosten die worden gemaakt voor de begeleiding van een leerling of student. De subsidie kan tot en met studiejaar 2027-2028 jaarlijks worden aangevraagd. 

RIF-subsidie

Daarnaast zijn er in diverse regio’s projecten gericht op entreestudenten. Mooie lopende voorbeelden zijn Leven Lang Flex, Entree NH en De achthonderd. Deze projecten zijn opgezet met subsidie van het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF). RIF stimuleert publiek-private samenwerkingsverbanden tussen scholen, overheid en het bedrijfsleven. De partijen werken samen om succesvol maatwerk te leveren in de begeleiding van entreestudenten. Bedrijven kunnen actief meedoen in deze projecten.

Informatiemiddag ‘Hart voor werken’

Meer weten over stages en duurzame plaatsing van entreestudenten? Kom dan woensdag 18 september 2024 naar de informatiemiddag ‘Hart voor werken’. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de sectorkamer Entree van SBB en Katapult in samenwerking met de Bedrijfstakgroep Entree van de MBO-Raad. Bekijk hier het programma en meld je aan.