Steeds minder jongeren kiezen voor het leren van een ambacht. Dit terwijl er nu al een dringend tekort is aan mensen die handgemaakt vakwerk kunnen leveren. Door de geringe instroom van studenten komt het voortbestaan van kleinschalige vakspecialistische opleidingen in gevaar. Maar weten jonge studiekiezers wel welke opleidingen er zijn? En hoe mooi het baanperspectief is in veel ambachtelijke beroepen?

Meer dan tien jaar geleden wees een adviesrapport van de Sociaal-Economische Raad (SER) er al op: het beroepsonderwijs sluit onvoldoende aan op de behoefte van de ambachtelijke arbeidsmarkt. Inmiddels is de situatie er alleen maar nijpender op geworden. Er zijn momenteel 37 specialistische vakopleidingen met vijftig of minder studenten, die nog maar bij één mbo-school in Nederland worden aangeboden. Daaronder zitten ambachten die we niet kunnen missen, zoals de restauratiestukadoor of de orthopedisch schoentechnicus.

Zichtbaar maken

Om ergens voor te kiezen, moet je eerst weten dat het bestaat. Deels is het gebrek aan animo om een ambacht te leren te wijten aan onbekendheid met het bestaan van de opleidingen. Het Expertisepunt specialistisch vakmanschap - onderdeel van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) - zet zich dan ook in voor meer bekendheid, zichtbaarheid en waardering van kleinschalige ambachtelijke beroepsopleidingen. 

Ambachten moet je beleven

De Ambacht in Beeld Opleidingsdagen zijn dé gelegenheid bij uitstek om jonge studiekiezers kennis te laten maken met ambachten. Meer dan twintig specialistische vakopleidingen verzorgen op deze dagen demonstraties en workshops. Je kan niet alleen zien en horen wat de ambachten inhouden, maar ook zelf aan de slag. Glasblazen, een etui maken van leer, een armbandje smeden, timmeren of metselen, er is van alles te doen. De opleidingsdagen worden jaarlijks georganiseerd door de Stichting Ambacht in Beeld, waarvan het Expertisepunt specialistisch vakmanschap partner is.

Bezoek de Ambacht in Beeld Opleidingsdagen

Ben je de ouder van een creatief kind dat altijd iets aan het maken is? Of ben je mentor en heb je leerlingen die het liefst iets met hun handen maken? Neem ze dan mee naar de opleidingsdagen, waar ze de maakberoepen kunnen zien en beleven. Aan baankansen geen gebrek. Met een specialistisch vakdiploma heb je nu en in de toekomst goud in handen.

De Ambacht in Beeld Opleidingsdagen zijn op woensdag 16 oktober en donderdag 17 oktober 2024 van 10.00 tot 16.00 uur in DeFabrique Utrecht. De toegang is gratis na aanmelding.