In steeds meer bedrijfstakken wordt gewerkt met drones. De drone bewijst zijn waarde bijvoorbeeld bij inspecties van wegen en bruggen, hulpverlening in noodsituaties, landmetingen en crowdmanagement bij evenementen. De groeiende toepassing van drones was te voorspellen en zo ook de behoefte aan drone-specialisten in uiteenlopende sectoren. Daarom werkten bedrijfsleven, beroepsonderwijs en SBB het afgelopen schooljaar hard aan de ontwikkeling van een nieuwe kwalificatie: Drone-operations specialist.

SBB ontwikkelt en onderhoudt de kwalificatiestructuur in het mbo samen met bedrijven en beroepsonderwijs. Op deze manier waarborgen we dat opleidingen en diploma-eisen aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven. Jaarlijks worden in oktober de nieuwe en aangepaste kwalificatiedossiers door OCW vastgesteld en gepubliceerd. Dit jaar is het dossier Drone-operations er daar één van. Dat betekent dat roc’s in het komende schooljaar een volwaardige driejarige drone-opleiding (mbo-4) kunnen aanbieden.

 

Voordelen voor de samenleving

 

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) is een van de mbo-scholen die actief meewerkte aan de ontwikkeling van het kwalificatiedossier. Edwin van de Hee, docent & ontwikkelaar Drone Engineering & Operations van ROCvA, is blij met het resultaat. “Op het MBO College Airport leiden we al vanaf 2021 dronepiloten op binnen onze opleiding Drone Engineering & Operations en daarvoor ook al met keuzedelen”, vertelt hij. “Nu kunnen we het drone-onderwijs professionaliseren met de opleiding tot Drone-operations specialist. Deze breed inzetbare vakmensen kunnen straks de volledige voorbereiding, coördinatie en management van drone-operaties op zich nemen, volgens de (Europese) wet- en regelgeving. Een beroep dat zal bijdragen aan beter, sneller en veiliger werken in onder andere de hulpverlening, beveiliging en onderhoudswerk. En dat heeft voordelen voor de hele samenleving.”

 

Van aanvraag tot vaststelling van een kwalificatiedossier

 

De ontwikkeling van een nieuw kwalificatiedossier begint met een aanvraag bij SBB vanuit het bedrijfsleven. In de aanvraag moet worden aangetoond dat er daadwerkelijk vraag is naar deze vakmensen. Ook moet duidelijk zijn wat zij precies moeten ‘kennen’ en ‘kunnen’ en er moet inzicht zijn in het animo en de stagemogelijkheden voor de opleiding. SBB vond veel draagvlak voor de ontwikkeling van het dossier Drone-operations binnen de sectorkamer Mobiliteit, transport, logistiek en maritiem, de overlegtafel van georganiseerd bedrijfsleven en mbo-onderwijs. Ook de onafhankelijke Toetsingskamer van SBB ging akkoord met de opdracht. Vervolgens konden de onderwijskundig adviseurs van SBB samen met deskundigen uit bedrijfsleven en onderwijs aan de slag met het ontwikkelen van het kwalificatiedossier. Het definitieve dossier is met ingang van 1 oktober 2024 vastgesteld door de minister van OCW en de nieuwe opleiding kan vanaf 1 augustus 2025 van start gaan.

 

Oog voor duurzaamheid

 

Onderwijskundig adviseurs van SBB zorgen dat een kwalificatiedossier op de juiste manier is beschreven. Klopt het kwalificatieniveau en komen de juiste kennis en vaardigheden terug in de kerntaken en werkprocessen? Omdat de eerste studenten pas in 2028 zullen uitstromen naar de arbeidsmarkt, is door SBB rekening gehouden met de snelle ontwikkelingen in droneland. De kerntaken en werkprocessen zijn ruim beschreven en dat maakt het mogelijk de opleiding specifiek in te kleuren naar de behoeften per bedrijfstak en regio. Edwin van de Hee: “Bij ROCvA hebben we veel ervaring in het drone-onderwijs en kunnen daardoor snel stappen maken in het ontwerpen van de nieuwe opleiding. We staan open voor samenwerking met andere roc’s die in deze niche willen gaan opleiden. Mooi is dat het kwalificatiedossier aan de opleidingen ruimte geeft om mee te bewegen met ontwikkelingen, zoals de opkomst van kunstmatige intelligentie en veranderingen in wet- en regelgeving. Er ligt een duurzaam en waardevol dossier voor de komende tijd.”

 

Leerbedrijven voor de drone-opleiding

 

Vanuit het bedrijfsleven waren onder andere ANWB Medical Drones en Dutch Drone Company actief betrokken bij het ontwikkelen van het dossier. ANWB-drones transporteren medische benodigdheden zoals bloed en medicatie, via de snelste en kortst mogelijke route. Dutch Drone Company zet drones onder andere in voor veilige inspecties in de industrie en infrastructuur.

 

Wat verwacht het bedrijfsleven van de aankomende beroepsgroep? En hoe willen leerbedrijven de beroepspraktijkvorming voor studenten gaan aanpakken? Dat lees je binnenkort in het tweede deel van dit verhaal over de nieuwe kwalificatie. 

 

Lees meer over de kwalificatie Drone-operations specialist