U wilt uw erkenning uitbreiden
U bent al erkend leerbedrijf voor een of meer opleidingen. Maar nu wilt u studenten ook voor andere opleidingen gaan begeleiden of ook omscholers en bijscholers begeleiden. Via MijnSBB controleert u de bestaande erkenning en vraagt u eventueel een uitbreiding van de erkenning aan.
-
Weet u niet zeker of uw bedrijf al erkend is? Of weet u niet wie voor uw bedrijf het contactpersoon is? Volg deze link en zoek op uw bedrijfsnaam. U ziet dan de bij ons bekende gegevens over uw bedrijf, de erkenningen en de contactpersonen.
-
Steeds vaker gaan studenten voor hun stage of leerbaan naar het buitenland. Volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs mogen ze dat uitsluitend doen bij erkende organisaties. Ook buitenlandse leerbedrijven moeten dus worden erkend.
-
Voor beginnende praktijkopleiders met geen of weinig ervaring in het begeleiden van mbo-studenten organiseert SBB zowel basisworkshops op locatie als online basisworkshops. Deelname is kosteloos.
Er zijn zes verschillende modules:
- Een succesvolle start
- Motiveren
- Instructie geven
- Feedback geven
- Begeleidingsgesprekken voeren
- Ontwikkelingsgericht beoordelen
Bij de basisworkshops op locatie staan steeds twee modules centraal. Deze workshops duren 4 tot 4,5 uur. Bij de online basisworkshops staat steeds één module centraal.
Het volgen van de eerste module is een voorwaarde om ook andere modules te kunnen volgen. Er kunnen maximaal vijf personen per groep deelnemen. Deze bijeenkomsten duren 1 tot 1,5 uur.
Wilt u een incompanyaanvraag doen voor beginnende praktijkopleiders? Vraag uw adviseur praktijkleren naar de mogelijkheden.
-
Iedere vier jaar beoordeelt de adviseur praktijkleren van SBB uw erkenning opnieuw. Mogelijk heeft u al een afspraak gepland staan. Als u nog steeds aan de voorwaarden voldoet, dan blijft u erkend. Mocht de adviseur besluiten de erkenning in te trekken, dan stelt die u schriftelijk op de hoogte, met opgave van redenen.
Voorwaarden erkenning
Verkiezing beste leerbedrijf en praktijkopleider
Welk erkend leerbedrijf heeft het leren in de praktijk zo goed voor elkaar dat het de titel beste leerbedrijf dik verdient? Voor welke praktijkopleider is werkelijk niets te gek als het om mbo-studenten, omscholers of bijscholers gaat?
Kwalificaties en keuzedelen
Wat een mbo-student moet kennen en kunnen aan het eind van zijn opleiding ligt vast in het kwalificatiedossier. Op basis van de kwalificatiedossiers maken scholen hun onderwijsprogramma's.
Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een kwalificatie, maar ook uit een of meer keuzedelen. Met keuzedelen kan de student zijn vakmanschap verbreden of verdiepen. Ze beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd.
Keuzedelen geven flexibiliteit. Ze kunnen snel worden ontwikkeld en spelen daarmee in op innovaties, maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften van de landelijke of regionale arbeidsmarkt.
Studenten kunnen bij elk erkend leerbedrijf een keuzedeel uitvoeren. U hoeft dus geen uitbreiding van uw erkenning aan te vragen. Wel is het belangrijk dat u met de school afspreekt voor welke keuzedelen studenten bij u terechtkunnen.
Financiële mogelijkheden
Mogelijk komt u in aanmerking voor een of meer van de volgende subsidies en fondsen.