Beschrijving beroep

De parketteur bereidt de vloer voor, legt de ondervloer, past een legpatroon toe en bewerkt de vloer. Na het leggen en onderhouden van de parketvloer informeren zij klanten over gebruik en onderhoud. Soms wordt een oude of beschadigde vloer vervangen. De parketteur gebruikt technisch en ruimtelijk inzicht voor het leggen en onderhouden van parketvloeren. De parketteur werkt op verschillende locaties.

Klik hieronder op de button bij ‘meer informatie’ voor de toelatingseisen en de mbo niveau 2 variant van deze opleiding.

 

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over dit beroep? We hebben een leuk filmpje gemaakt. Beelden zeggen vaak meer dan tekst. Bekijk hier het filmpje.

Parketteur

Sam laadt zijn bus in met een heftruck

Sam laadt de bus uit 

Sam: Ik heb wel een beetje vrijheid nodig. Ik kan niet de hele dag stil zitten en ik ben liever gewoon lekker bezig. 

[Onderschrift: Sam Vorstenbosch Parketteur/Neerlandia]

Sam: Ja dat maakt me veel gelukkiger. 

Sam zaagt met cirkelzaag parket op maat

Sam: Mijn ouders hebben altijd tegen mij gezegd: je moet doen wat je leuk vindt, ongeacht of dat bij je opleiding past of niet. Dat was altijd het belangrijkste. 

Sam legt parket

Sam: Ik zat op de havo op het moment dat ik in aanraking kwam met met het leggen en onderhouden van vloeren.

Sam: En toen ben ik eigenlijk hier begonnen en toen heb ik ook het vak mogen leren bij bij Neerlandia en ja, vanaf dat moment eigenlijk niet meer
weggegaan. 

 

Peter geeft instructie aan een leerling

Peter: Nou Sam heeft een andere route gekozen. Maar dat wil niet zeggen dat je dan geen goede parketteur wordt. 

[Onderschrift: Peter Nieuwpoort, vakdocent ROC]

Peter: Maar wil je de gediplomeerde route kiezen, ja dan kom je eigenlijk altijd hier terecht.

 

Leerlingen lopen voor het gebouw van ROC Nieuwegein 

Peter: In Nieuwegein op het ROC. 

Peter geeft instructie aan leerlingen 

Peter: We zijn hier bij de vakopleiding parket. Het is een landelijke opleiding dus wij hebben studenten vanuit het hele land. Vanuit Friesland tot aan het puntje van Limburg komen ze naar Nieuwegein, reizen ze af om hier het vak te leren. 

Peter: Bij niveau 2 ben je, als je het hebt afgerond, gediplomeerd parketteur. Op niveau drie, als je die hebt afgerond, ben je gediplomeerd allround parketteur.

 

Sam in de showroom van Neerlandia

Sam: De ene keer heb je een bepaalde vloer die al bijvoorbeeld al 20 jaar
niks aan gedaan is, die je weer schuurt en weer als nieuw maakt. Ja, daar haal je heel veel voldoening uit. Maar ook als jij in een lege ruimte komt waar nog helemaal niks ligt, alleen een cement dekvloer, en twee weken later weggaat met een mooie eiken visgraat met band en bies. Daar haal je ook echt heel veel voldoening uit. 

Sam: Ik woon sinds kort samen met mijn vriendin in Nijmegen in het centrum. Ik heb zelf de vloer thuis gelegd. Daar ligt ook een patroonvloer. Ik heb een Hongaarse punt. Daar ben ik hartstikke blij mee. En fijn dat ik het zelf kon doen. 


Sam zet een vloer in de olie

Sam: Wat ik een jonger persoon zou adviseren? Ik zou adviseren om meerdere dingen te proberen. Ook wat buiten het hokje past, zeg maar. Ook al doe je havo of vwo. Als jij bijvoorbeeld interesse hebt, zoals ik, in toch met je handen werken, zou ik gewoon gaan proberen in je omgeving te kijken of je een keer mee kan. 

Sam staat met zijn armen gevouwen in een kamer met parket

Sam: Ik denk dat je altijd iets moet doen wat je leuk vindt.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over de opleiding, stage, het beroep en locaties voor de opleiding ga je naar KiesMBO. Hier vind je ook meer informatie over arbeidsmarktperspectief, zie Baankans.

Naar KiesMBO Externe link