Beschrijving beroep

De decoratie- en restauratieschilder herstelt oude gebouwen en verfraait eeuwenoude versieringen. Niet alleen in kerken en monumenten, maar ook in moderne gebouwen is de decoratie- en restauratieschilder te vinden. De schilder past zowel oude als nieuwe technieken toe, zoals marmer- en houtimitaties, glas-in-loodrestauraties en vergulding. Werkt zowel binnen als buiten. De decoratie- en restauratieschilder werkt op verschillende locaties. 

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over dit beroep? We hebben een leuk filmpje gemaakt. Beelden zeggen vaak meer dan tekst. Bekijk hier het filmpje.

Decoratie- en restauratieschilder

Ella is aan het werk als decoratie- en restauratieschilder

Ella: Het mooiste? Hout- en marmertechnieken. Daar ga ik toch wel het meeste voor. Dat vind ik het leukste. 

Ik kwam aan op die open dag en we liepen het lokaal in van waar je eigen-lijk restauratie en decoratie gaat leren. En dat leek eigenlijk wel een groot atelier.

[Onderschrift: Ella Oudekerken, Decoratie- en restauratieschilder ]

Ella: En toen dacht ik echt van; ja wow, dit wil ik gewoon gaan leren. Dit wil ik later gewoon gaan doen.

Je kunt klanten blij maken, want die hebben iets bijzonders in hun hoofd. En dat willen ze uitgewerkt hebben in een huis. Of ze willen iets gerestaureerd hebben in de kerk. Dat willen die mensen graag terug hebben. En je mag iets bijzonders neerzetten. Iets speciaals.

Oeh, dat is een lastige. Wat ik vroeger wou worden? Volgens mij wou ik vroeger in de dierentuin werken. Maar het tekenen heb ik overgenomen van mijn moeder en mijn oma. Daar was ik altijd mee aan het tekenen, dat deed ik ook altijd graag. En die creativiteit heb ik ook van mijn ouders. Ook van mijn vader. 

Ja ik heb er zelf voor gekozen om zzp’er te worden, maar dit komt ook, mijn vader is het. En mijn broertje is het ook een paar jaar geleden geworden. Dus ik ben ermee opgegroeid. Het is voor mij heel normaal. Ik word nou re-gelmatig ingehuurd door mijn oude stagebedrijf.  Op het Sint Lucas moest je drie stages lopen. Alleen een stage heb ik uitgevoerd in de kerk van Hel-mond. Onderhoudsschilderen moesten we het eerste leren, want dat is de basis.

 

Beelden van de binnenstad van Dordrecht

We zijn in het mooie, historische Dordrecht.

 

Mirjam is een kozijn aan het schilderen.

Ik ben voor mijn schildersbedrijf een pand aan het schilderen. 

[Onderschrift: Mirjam Hofman ,Leermeester | T. Nijhoff Schildersbedrijf]

Wij kunnen heel veel collega’s gebruiken. We hebben heel veel panden die geschilderd moeten worden, dus solliciteer maar.

 

Thomas schildert op een hoogwerker

Dit vak leer je in de praktijk. Het zijn de kleine kneepjes van het vak.

Mirjam staat voor een pand met een steiger ervoor

Ik ben de leermeester van een aantal leerlingen.

[Onderschrift: Thomas Figelius ,Leermeester | T. Nijhoff Schildersbedrijf]

Om de drie maanden doen we wisselen van leerling, zodat die overal ande-re ervaring opdoet.

Mirjam schildert een kozijn wit

Dat is superleuk om die gasten te leren schilderen.

 

Thomas staat voor aan pand met een hoogwerker ervoor. 

Het is een hele enthousiaste jongen, die ook heel graag met zijn handen wil werken. Voor hem zie ik een goede toekomst tegemoet.

 

Ella in het atelier 

Ella: Eenmaal als ik bezig ben, dan heb ik eigenlijk alle vertrouwen. Dan gaat het goed, dan weet ik weer hoe het moet, welke stappen ik moet vol-gen. Het blijft in je hoofd zitten. Je hebt het geleerd.  Voor mij is het hetzelf-de als fietsen. Je verleert het niet. Ik heb wel het gevoel dat ik mijn beroep heb gevonden, ja. 

[Logo in beeld: samenwerking beroepsonderwijs bedrijfsleven | maakt werk van praktijkleren ]

 

Meer informatie

Voor meer informatie over de opleiding, stage, het beroep en locaties voor de opleiding ga je naar KiesMBO. Hier vind je ook meer informatie over arbeidsmarktperspectief, zie Baankans.

Naar KiesMBO Externe link