Al acht jaar werkt Celeste Bouwmans (28) in de keuken van café-restaurant De Doelen in Waalre. Eigenaar en praktijkopleider Jan Bakermans (61) leerde haar de kneepjes van het koksvak. Ervaring in de keuken heeft Celeste genoeg, maar een schooldiploma heeft ze niet. Dat zit Jan dwars: “Als ik ooit stop met mijn zaak, wil ik dat Celeste weer een andere fijne werkplek kan vinden. En zonder diploma is dat lastig.” Toen Jan dit besprak met de SBB-adviseur was het snel geregeld.

Jan leidde inmiddels acht mensen op in zijn leerbedrijf. “Wij maken alles zelf, zelfs het ijs,” vertelt hij trots. Een om- of bijscholer kan hier dus veel leren." Allemaal haalden zij een mbo-koksdiploma en dat gunt hij Celeste ook. De SBB-adviseur informeerde op verzoek van Jan en Celeste naar de mogelijkheden. Al een week later kwam er iemand van het Summa College langs bij De Doelen om te praten over een opleidingstraject.

Blijvende keukenbezetting

In eerste instantie koos Celeste ervoor om de praktijkverklaring assistent horeca (niveau 1) te halen. Toen ze merkte dat dit haar makkelijk afging, kreeg ze meer zelfvertrouwen. Van het Summa College hoorde ze dat ze door haar jarenlange ervaring kon instromen in de verkorte éénjarige mbo-koksopleiding (niveau 2). Door te kiezen voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) hoeft ze maar één dag in de week naar school en kan ze de andere dagen gewoon in de keuken van De Doelen werken. Door deze combinatie van leren en werken komt Jan niet in de problemen met de keukenbezetting en kan Celeste gewoon haar wekelijkse uren blijven draaien.

Vervangbaar

Een voordeel is ook dat Celeste Jan straks kan vervangen in de keuken. Celeste is ervaren genoeg om alles in goede banen te leiden en de bediening aan te sturen. Maar omdat ze geen diploma heeft, moet Jan zelf ook altijd aanwezig zijn. Straks hoeft dat niet meer en dat geeft hem meer vrijheid.

Makkelijk en snel geregeld

SBB vindt café-restaurant De Doelen een voorbeeld van een betrokken werkgever, die verantwoordelijkheid neemt voor zijn medewerker. ''Jan beseft goed dat alleen een mooi getuigschrift van hem niet genoeg is om Celeste's kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Samen met een koksdiploma telt het wel.' Jan raadt andere horeca-ondernemers met ongeschoold personeel aan om de mogelijkheden voor om- of bijscholing te bespreken. “Het lijkt misschien een hele stap, maar het is sneller en makkelijker geregeld dan je denkt."

Wilt u meer informatie over leren op de werkvloer of om- en bijscholing? Neem contact op met uw adviseur praktijkleren van SBB of kijk op s-bb.nl/omscholen.