Op 29 februari 2024 heeft minister Paul voor Primair- en Voortgezet onderwijs op Praktijkcollege de Schakel in Haarlem de 10.000e praktijkverklaring uitgereikt. De uitreiking valt met recht een mijlpaal te noemen. Met een praktijkverklaring op zak hebben in Nederland al 10.000 mensen erkenning gekregen voor hun praktische vaardigheden. Dit geeft meer kans op de arbeidsmarkt en kan een opstart zijn naar een volledige mbo-opleiding. Daarom organiseerden Praktijkcollege de Schakel en SBB een feestelijke uitreiking.  

Iedereen heeft talenten. Met die gedachte is een aantal jaar geleden de praktijkverklaring ontwikkeld voor mensen met vooral praktische talenten. Iemand ontvangt een praktijkverklaring voor geleerde werkprocessen bij een door SBB erkend leerbedrijf. Praktijkscholen (pro), scholen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en mbo-scholen verstrekken de praktijkverklaring in samenspraak met het betreffende bedrijf.

Leren in de praktijk heeft zijn waarde bewezen

Hannie Vlug (directievoorzitter SBB) is er trots op dat inmiddels 10.000 mensen erkenning hebben gekregen voor hun praktische vaardigheden. Hannie: “Iedereen heeft talenten. Daarom is het belangrijk om deze talenten te ontwikkelen. Niet alleen voor leerlingen uit het praktijk- of het voortgezet speciaal onderwijs, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld door omstandigheden lang aan de kant hebben gestaan. Dat de 10.000e praktijkverklaring wordt uitgereikt is wederom een bewijs dat leren in de praktijk een gouden formule is. Ik ben er trots op dat we hier als SBB in samenwerking met het onderwijs en bedrijfsleven een steentje aan kunnen bijdragen.”

Joelle ontvangt praktijkverklaring van minister Paul

Joelle is leerling van praktijkcollege de Schakel in Haarlem. Bij leerbedrijf Woonzorgcentrum Sint Jacob in de Hout heeft zij bewezen de werkprocessen die bij een assistent dienstverlening in de zorg horen onder de knie te hebben. Als bewijs hiervoor krijgt Joelle de praktijkverklaring uitgereikt door minister Paul. Wouter Vreeke (directeur praktijkcollege de Schakel) van praktijkcollege de Schakel is apetrots. Wouter: “Wij vinden het heel belangrijk dat leerlingen zoveel mogelijk bewijs verzamelen van hun ontwikkeling. De praktijkverklaring heeft namelijk echt waarde op de arbeidsmarkt. En belangrijker: de waarde voor onze leerlingen is misschien nog wel groter. Het geeft hen zelfvertrouwen, voldoening en motivatie om aan de slag te gaan of in sommige gevallen verder te leren. We vinden het dan ook een eer dat de minister bij ons op school deze mooie mijlpaal komt vieren.”

Minister Paul voor Primair en Voortgezet onderwijs: “Het is een eer om de 10.000ste praktijkverklaring te mogen uitreiken aan Joelle. Een mijlpaal voor haar én voor iedereen die haar voor is gegaan. Het behalen van een praktijkverklaring opent deuren en zorgt ervoor dat je relevante ervaring opdoet. Zodat je straks goed toegerust en met vertrouwen aan de slag kan.”