Albert Heijn en SBB hebben een wederzijdse samenwerking bekrachtigd, waarin de retailer met alle eigen winkels de positie als leerbedrijf gaat versterken. Zo is er niet alleen plek voor jonge mbo-studenten die op zoek zijn naar een stage of leerbaan, maar ondersteunt ze ook medewerkers die zich willen bijscholen op de werkvloer.

Kwaliteit praktijkleren versterken

Op 9 december tekenden HR-directeur Edward Both namens Albert Heijn en Tina Boes, sectorunitmanager Handel SBB, de overeenkomst. Met de overeenkomst wordt de kwaliteit van praktijkleren op de werkvloer bevorderd. Daarnaast wordt het integraal aansturen van de winkels makkelijker gemaakt door een eenduidig BPV-plan.

De komende jaren gaat veel aandacht naar het werven van nieuw personeel. Het creƫren van stage- en doorgroeimogelijkheden draagt hieraan bij. Albert Heijn vindt het belangrijk om studenten en medewerkers aan zich te binden, daarom werken zij met loopbaanpaden.

Het is niet voor niets dat het bedrijf in de afgelopen zeventien jaar al 16.000 mbo-studenten een stage of leerbaan heeft gegeven. Veel van die studenten blijven bij Albert Heijn werkzaam, in de retail of logistiek. Sterker nog, ruim een derde van de Nederlandse bevolking heeft er ooit gewerkt.

Mbo-duaal traject bij Albert Heijn

Uitdagingen en kansen zijn er voor medewerkers die willen doorgroeien. In september startte Albert Heijn met een mbo-duaalklas op niveau-4. De inhoud van die verkorte mbo-opleiding wordt samengesteld uit de kwalificatiedossiers van de opleiding retail. In september 2022 zijn 78 studenten gestart, waarbij de jongste student 16 en de oudste 39 is. In maart 2023 starten weer nieuwe klassen, zodat medewerkers in een versneld traject hun mbo-diploma kunnen behalen. In september gaat het bedrijf van start met mbo niveau-2, 3 en 4.

Zo bevordert het bedrijf een het ontwikkelen van de medewerkers en blijft de duurzame inzetbaarheid op peil. Daarnaast is Albert Heijn regionaal actief om met andere doelgroepen in contact te komen die normaal gesproken niet via een reguliere route aan het werk komen. Vanuit daar kunnen ze verder groeien binnen Albert Heijn.

Beide partijen kijken uit naar een langdurige samenwerking.