Evenveel stagevergoeding voor mbo-, hbo- en wo-stagiairs. Een extra maandelijkse toelage voor monteurs in de 24/7 storingsdienst bovenop de piketvergoeding. Netwerkbedrijf Cogas in Almelo maakt leren en werken bij het bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk. Helaas liggen de kandidaten voor de praktijkleerplaatsen niet voor het oprapen. Dit terwijl het bedrijf de komende jaren maar liefst honderd extra nieuwe collega’s nodig heeft, waaronder vakbekwame monteurs. Tijdens een werkbezoek aan Cogas in Almelo op vrijdag 2 juni denken SBB en FNV mee over oplossingen.

Cogas verzorgt het energietransport naar 142.000 klanten in Twente met 195 vaste medewerkers en een schil van flexibele krachten. Duurzame energienetten in de regio zijn een speerpunt van het bedrijf. Voor de uitvoering van de energietransitie komt Cogas vooral vakkundige monteurs en IT'ers tekort. Op dit moment heeft Cogas - tevens erkend leerbedrijf - 18 monteurs in opleiding. Dat aantal moet dus drastisch omhoog om de plannen voor de energietransitie te kunnen uitvoeren.

Veiligheid voorop

In wettelijke veiligheidsvoorschriften is vastgelegd dat een student pas mag beginnen met de praktijkopleiding tot monteur netbeheer als deze 18 is. De opleiding tot volwaardig allround monteur netbeheer duurt gemiddeld vijf jaar. "Veiligheid staat voorop," vertelt directeur Gerald de Haan. "Fouten in het werk kunnen immers tot gevaarlijke situaties leiden voor de monteur en voor inwoners. We sturen alleen monteurs op pad die precies weten wat ze doen. Helaas hebben jonge mbo-studenten voor hun 18e vaak al een keuze gemaakt voor een andere sector, waarin ze al eerder volwaardig mee kunnen draaien."

Creatief werven

Stagevergoedingen zijn bij Cogas vanzelfsprekend. Bovendien heeft het bedrijf de vergoeding voor mbo-studenten gelijkgetrokken met die voor hbo- en wo-studenten. Het netwerkbedrijf brengt werken in de sector goed onder de aandacht van jongeren, onder meer via online campagnes en het uitnodigen van scholen op het bedrijf. Soms kan een creatief aanbod jonge mbo-studenten over de streep trekken. Gerald: “Laatst hebben we bijvoorbeeld een zeventienjarige leerling-monteur binnengehaald met het aanbod om bij ons alvast zijn rijbewijs te halen.”

Specifiek mbo-certificaat

Jos ter Haar, regionaal adviseur van SBB, gaf een uitleg over versnelde opleidingstrajecten voor zijinstromers. Technici die al een flinke dosis kennis en ervaring hebben opgedaan in een andere branche, kunnen met een gerichte deelopleiding op maat in kortere tijd vakbekwaam worden voor het netbeheer. "Het is de moeite waard om met de roc's in de regio de mogelijkheden te bespreken van specifieke mbo-certificaten. SBB denkt daarover graag mee,” adviseert Jos. Bas van Weegberg, bestuurslid SBB namens de FNV, gaf aan dat ook de vakbonden zich oriënteren op de rol die zij kunnen spelen bij het stimuleren van om- en bijscholingstrajecten in leerbedrijven.

Top drie

Meer zijinstromers aantrekken met kortdurende opleidingstrajecten is een interessante optie, stelt Gerald. "Maar veiligheid blijft nummer één. Vakbekwaamheid wordt streng getoetst door de werkverantwoordelijken van Cogas. We staan al jaren in de top drie van betrouwbare en veilige netbeheerders en dat willen we zo houden."